Kalibrasyon Nedir ?


Kalibrasyon Nedir ?

  • 09.02.2024
  • 1114

Belirlenmiş koşullar altında doğruluğu bilinen bir referans ölçüm standardı veya ölçüm sistemini kullanarak doğruluğu aranan diğer bir standart veya test/ölçü aleti ya da sistemin doğruluğunun ölçülmesi , sapmalarının belirlenmesi ve rapor edilme işlemine kalibrasyon denir.
Kalibrasyonun faydaları Firmada yapılan tüm ölçümlerin doğruluğu güvence altına alınır. Üretim kalitesi istenilen seviyeye yükseltilir. Üretim aşamalarında doğabilecek farklılıklar giderilir. Ürünlerin diğer firma ürünleri ile uyumlu olması sağlanır. Üretilen ürünün Uluslar arası standartlara uygunluğu sağlanır.
Müşteriden haksız kazanç veya müşteriye haksız menfaat sağlanması önlenir. Rekabet imkanı artar. İleri teknoloji ile uyum sağlanır. Tüm insanlar alış/verişlerini gönül rahatlığı içinde yapabilirler. Sağlık sektöründe ise hastalar doğru teşhis ve tedavi imkanlarına kavuşurlar.

Kalibrasyon işlemi bir deneysel çalışma olup, deneysel bir çalışmadan beklenen tüm gereklilikler karşılanmalıdır. Yani çalışmalar kontrollü bir ortamda, özenli ve yazılı çalışma alışkanlığına sahip eğitimli kişilerce yapılmalı, çalışmanın yapıldığı ortam özellikleri, kullanılan ekipman, uygulanan yöntem, ölçüm belirsizliği ve sonuçlar kalibrasyon raporunda belirtilmelidir.

Kalibrasyon sonucu ölçü aletinin hatasının, kullanıldığı proses veya varsa ilgili standartlarda belirtilen limitlerin dışına çıktığı belirlenmişse bu hatanın ayarlanarak giderilmesine çalışılır. Ancak ayar sonrası kalibrasyonun tekrarlanması ve son durumun raporlanması zorunludur.

Toplumumuzda insanlar genel olarak cihazlarının yanlış ölçüm yapabileceklerini hep göz ardı etmektedir. Cihazların çalışır durumda olması yeterli görülür cihazların işlevlerinin yerine getirmemesi durumunda ise servisine gönderilip tamir ettirilmesi ile yetinilir, bırakın tamiri yapılmış cihazları, yeni cihazların bile kalibrasyon yapılması gerektiği bilinilmemektedir.Hatta tamir işlemi de kalibrasyon gibi algılanmaktadır
Kalibrasyon, belirlenmiş koşullar altında, doğruluğu bilinen bir ölçüm standardını veya sistemini kullanarak diğer test ve ölçüm aletinin doğruluğunun ölçülmesi, sapmalarının belirlenmesi ve doküman haline getirilmesi için kullanılan ölçümler dizisidir.

Kalibrasyon bilinci oluşmuş kurumlar, kalibrasyonun önemini iyi bildiklerinden ,hatalı ölçüm yapan bir cihazın teşhis sürecini olumsuz yönde etkilemesi sebebi ile sağlık gibi geri dönüşü zor olan bir sektörde nelere mal olacağını bildikleri için kalibrasyon yaptırma noktasında hassas davranmaktadır. Kalite çalışmalarına başlayan kurumlar, bu çalışmanın bir parçası olan kalibrasyon bilincini tüm kurum içerisinde oluşturmaktadır.



ipragaz
Petrol Ofisi
Goe global offshore
TPAO
Core elektronik
Karel